Boekenkasten, zijn ze nog van nu?

De boekenkast. Voor vele het sieraad van de woonkamer. Je smaak in boeken laat namelijk je interesse zien, hoe belezen je bent en zegt dus wat over je kennisniveau. Maar is een boekenkast nog van nu? Heeft tegenwoordig niet iedereen een e-reader op zijn nachtkastje liggen?

De geschiedenis van de boekenkast

In de 18e eeuw kwamen boekenkasten in de mode. Tot die tijd werden boeken vaak in kisten opgeslagen. De veelal houten kasten stonden bomvol met boeken, het was zelf zo erg dat je in de meubelzaak direct boeken per meter kon kopen, om direct je kast te vullen. Hoe meer boeken, hoe meer educatie. En dus hoe meer status. Tegenwoordig zie je dat in werkkamers nog wel terug. Let er maar eens op hoeveel interviews met docenten, hoogleraren en politici zich niet in een leeskamer of privébibliotheek afspelen. Het lijkt wel dat hoe meer boeken je op de achtergrond hebt staan, hoe meer je van een onderwerp af weet.

De boekenkast in huis

Boekenkasten in huis waren natuurlijk vooral een bron van vermaak voordat de televisie in opmars kwam. Gezellig met het hele gezin avonden lezen op de bank. Hoewel tegenwoordig bij de meeste mensen de zithoek naar de tv wijst, is de boekenkast allerminst uit de woonkamer verdreven. Hij is alleen geëvolueerd. Toen in de 18e eeuw de boekenkast zijn intrede maakte in huis, had hij vaak het idee van een secretaire. Een statige kast, vaak met een klep waarop de post geschreven kon worden. Dat statige verdween met de jaren, waarin de kast in zijn ‘slechte’ jaren, vaak niet meer was dan vier planken met wat schappen ertussen. Boeksteunen erbij en klaar was je. Niets status, gewoon massaproductie, goedkoop en praktisch.

Boekenkasten anno nu

Tegenwoordig is de boekenkast weer hip. Een kast die laat zien wat je graag leest, interessant vindt en waar je veel vanaf weet. En de boeken die in de kast staan, staan er niet voor de status, maar als ontwikkelingsinstrument. Een meubelstuk waarin je persoonlijkheid doorklinkt. Niet langer boeken per meter, maar bij elkaar gezochte pareltjes die bij jou passen. En de kast zelf onderstreept dat. Boekenkasten anno nu passen in je interieur, je persoonlijkheid en maken vaak een statement.

De opties

Boekenkasten heb je tegenwoordig in grofweg drie smaken. Een losstaande kast, een stellage opstelling of een boekenwand. De losstaande kast is er eentje die je vaak in de kinderkamer ziet staan. Simpel, doeltreffend en voor mensen die niet direct waanzinnig veel boeken hebben. De kast kan nog steeds een bijzonder statement zijn of helemaal in het interieur passen, maar het blijven vier planken en wat schappen. Een stellage opstelling schakelt meerdere boekenkasten aan elkaar. Vaak mooi verplicht en ondiep, vormen ze een achterwand voor een leeshoek, thuiskantoor of eetkamer. Hoewel de kasten naast elkaar staan, vullen ze geen hele wand en zijn ze vaak ook los te koppelen. Een boekenwand doet dat wel. Boeken van vloer tot plafond, in mooie kasten, met uitgelichte titels en soms zelfs met laddertjes. Een boekenwand doet dienst als muur en vult die muur volledig. Je ziet boekenwanden bijvoorbeeld als tussenwand op zolder, in de werkkamer en soms in tuinhuisjes.

De toekomst en de E-reader?

Zou de volgende generatie nog een boekenkast voor pareltjes bezitten? Ik denk van wel. Hoewel de verkoop van E-books jaarlijks licht stijgt, blijven papieren boeken bij lezers favoriet. Een omdat iedereen op jonge leeftijd met boeken in aanraking komt, zit er bij veel titels ook echt emotionele waarde. Het snuffelen aan een nieuw boek, de vergeelde pagina’s van je favoriete verhaal tussen je vingers en de compleet andere wereld waar boeken je in mee kunnen voeren. Daar kan vooralsnog geen E-reader tegen op.